Friday, February 26, 2010

Pakatan: Satu lawan satu di Sarawak

Hafiz Yatim Feb 27, 10 (Malaysiakini.com)
Pakatan Rakyat telah bersetuju agar semua pertandingan dalam pilihanraya negeri Sarawak yang akan datang adalah pertembungan satu lawan satu antara Pakatan dengan BN.

Setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution berkata, Pakatan telah mula membuat persiapan untuk menghadapi pilihanraya negeri itu yang dijangka diadakan beberapa bulan akan datang, kemungkinan antara bulan Jun dan Julai ini.

Pilihan raya negeri Sarawak - yang terakhir berlangsung pada 2006 - mesti diadakan dalam tempoh 16 bulan ini. Sarawak merupakan satu-satunya negeri di Malaysia yang tidak mengadakan pilihanraya negeri serentak dengan pilihanraya Parlimen.

Saifuddin berkata, strategi satu lawan satu itu - yang telah menghasilkan kemenangan besar kepada pembangkang dalam pilihanraya umum 2008 - akan digunakan dalam pilihan raya negeri Sarawak kali ini.

"PKR, DAP dan PAS pada prinsipnya telah bersetuju dengan pertandingan satu lawan satu dengan BN. Kita pastinya berharap ia akan memberi impak yang besar kali ini," katanya kepada Malaysiakini.

Tsunami politik pada 2008 menyaksikan lima negeri di Semenanjung jatuh ke tangan pembangkang serta menafikan BN penguasaan majoriti dua pertiga di Parlimen.

Sarawak mempunyai 71 kerusi negeri, dengan 62 daripadanya dikuasai oleh BN. Manakala DAp, Parti Cinta Malaysia yang baru ditubuhkan dan Bebas, menang sembilan kerusi.

Pilihan raya umum 2008 telah menyaksikan berlakunya beberapa pertandingan tiga penjuru yang membabitkan parti-parti Pakatan di Sabah dan Sarawak.

Saifuddin yang juga ahli parlimen Machang berkata, perkara itu telah dibincangkan oleh majlis presiden Pakatan pada hari Isnin.

Majlis itu, kata beliau, seterusnya akan menumpukan kepada perbincangan mengenai pilihan raya negeri Sarawak, khususnya mengenai strategi pertandingan satu lawan satu, serta memanfaatkan jentera pilihan raya bersama.

Komen:
Survival PR tidak bergantung kepada undi kaum, politik wang atau prinsip khusus, sebaliknya tergantung banyak kepada sejauh mana mereka boleh sepadu dalam satu gabungan yang mantap dalam politik Malaysia. Perpecahan dalaman atau persengketaan antara pemimpin adalah cabaran utama parti ini di samping tindakan keluar masuk parti. Jika PR dapat mengatasi masalah disiplin ini maka ia dipercayai boleh menjadi alternatif yang viable kepada BN. Jika tidak ia bukan tewas kepada BN tetapi kepada masalah perpaduan dalaman sendiri. Jika ia berjaya mewujudkan satu lawan satu pada setiap kawasan saya agak yakin PR boleh memberi cabaran yang amat kuat kepada regim Taib.
********************************
*********

No comments: