Saturday, February 21, 2009

Surat penjelasan Datuk Seri Nizar kepada Sultan Perak

Surat Datuk Seri Nizar Jamaluddin
Datuk Seri Nizar tidak berpuas hati kerana tidak dapat menjelaskan duduk perkara sebenar menurut pandangannya. Beliau tidak berpeluang menjelaskannya dalam ruang yang mencukupi dalam media lain. Beliau kemudian mengambil langkah untuk menulis surat kepada Sultan Perak dan salinan surat itu disiar dalam banyak laman internet seperti Tranungkite, Malaysiakini, Umnoreform, dll lagi. Berikut adalah kandungan penuh surat Mohammad Nizar kepada baginda Sultan:

5hb Februari 2009
Mengadap Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Shah Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafaullahu-Lah Paduka Sultan Negeri Perak Darul Ridzuan Yang bersemayam di atas takhta Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan dengan beberapa amat kebesaran dan kemuliaannya.

Assalamualaikum

Ampuan Tuanku,

Dengan hormat dan takzimnya patik merafa'kan sembah dan berdoa ke hadrat Allah Suhanahu Wata'ala, mudah-mudahan Duli Yang Maha mulia Tuanku sentiasa berada dalam keadaan selamat dan kesejahteraan.

Ampuan Tuanku,
MERAFA' SEMBAH MEMAKLUMKAN PERKEMBANGAN TERKINI DEWAN UNDANGAN NEGERI PERAK DARUL RIDZUAN

Warkah yang tidak sepertinya ini sebagai pengganti diri patik untuk menyembahkan kepada Duli Yang Maha Mulia Tuanku mengenai isu kedudukan terkini Dewan Undangan Negeri Perak Darul Ridzuan. Patik merafa' sembah menjunjung kasih di atas perkenan Duli Yang Mah Mulia Tuanku pada pagi ini. Patik memohon izin untuk menyembahkan beberapa perkara:

1. Artikel XVl (6) Undang-undang Perlembagaan Negeri Perak menyatakan bahawa "If the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the Legislative Assembly, then, unless at his request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council". Ini bermakna sokongan Menteri Besar itu perlu diputuskan oleh Persidangan Dewan Undangan Negeri.

2. Jumlah Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional adalah sama iaitu 28 orang. Adalah kurang tepat andaian Barisan Nasional mempunyai majoriti. YB Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak telah memutuskan bahawa Adun bagi kawasan Behrang, Changkat Jering dan Jelapang bukan lagi Adun. YB Yang Dipertua Dewan Undangan.

3. Negeri Perak dan Kerajaan Negeri Perak juga telah memfailkan satu permohonan untuk satu perisytiharan bahawa ketiga-tiga Adun berkenaan bukannya Adun untuk kawasan-kawasan tersebut, di Mahkamah Tinggi pada pagi ini. Sewajarnya kita menunggu keputusan mahkamah dalam kes tersebut.

Ampuan Tuanku,
Atas alasan di atas dan berdasarkan prinsip demokrasi dan Raja Berperlembagaaan, Patik dengan ini merafa' sembah memohon agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan bagi membolehkan rakyat memilih semula kerajaan yang dikehendaki mereka.

Ampuan Tuanku,
Patik dengan ini merafa' sembah bahawa pimpinan Pakatan Rakyat sebulat suara meminta patik untuk tidak meletak jawatan sehingga krisis perlembagaan ini diputuskan oleh Mahkamah atau Dewan Undangan Negeri Perak.


Ampuan Tuanku,
Patik akhiri warkah yang tidak sepertinya ini dengan sekalung penghargaan ke atas keprihatinan dan pertimbangan Duli Yang Maha Mulia Tuanku, mudah-mudahan Allah Subhanahu Wata'ala melanjutkan usia Duli Yang Maha Mulia Tuanku dan seluruh kerabat Tuanku dan semoga sentiasa berada di dalam kesejahteraan dan kebahagian yang berkekalan. Amin Ya Rabbal 'Alamin

Ampun Tuanku,
Patik dengan segala hormat takzimnya; bagi pihak Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat


YAB Dato' Seri Ir Haji Mohammad Nizar bin Jamaluddin
Menteri Besar Perak Darul Ridzuan.

(colour, italic dan bold, tambahan saya sendiri)

Komen:
Keadaan di Perak menjadi lebih serabut dengan tindakan speaker menggantung MB baru dan rakan exco selama setahun dan setahun setengah. Mereka tidak boleh hadir sidang DUN dan menjadikan komposisi berpihak kepada Pakatan pula. Walaupun ramai yang menjangkakan undi tidak percaya boleh dibuat oleh Pakatan namun ia tidak akan menjadi semudah itu. MB baru boleh minta batal sidang. Namun ia tidak boleh lebih lama selang enam bulan. Jika dalam enam bulan kemudian diadakan sidang pun tidak juga undi tidak percaya mudah dilakukan. Jika berlaku dan menang pun, pihak yang menang perlu mengadap Sultan untuk pelantikan. Kalau mahu dibubar DUN pun mereka perlu mengadap Sultan untuk mendapat perkenan. DUN Perak terus berada dalam kebuntuan atau tidak berfungsi. Satu keadaan yang menyedihkan... Satu pihak berpegang kepada titah Sultan, dan satu lagi bersandar kepada Perlembagaan Negeri.

No comments: